- Alişan Kapaklıkaya Kendini Yeniden Başlat Yediveren Yayınları
- Bilimin Altın Çağı Lopus Yayınları
- Mehmet Kıvrak AYT Matematik Soru Bankası Üç Dört Beş Yayıncılık
- Kadir Gümüş 2022 TYT Türkçe Video Ders Defteri Benim Hocam Yayınları
- Komisyon Ayt Kimya Soru Bankası Aydın Yayınları
- Kolektif Matematik Antrenörü Temelim Yok Hiç Bilmiyorum Data Yayınları
- Kolektif Paragrafik Tonguç Akademi
- Komisyon 2023 TYT Tüm Dersler 5 li Deneme Üç Dört Beş Yayınları Üç Dört Beş Yayıncılık
- Komisyon Tecrübe Taktiklerle Paragraf Soru Bankası Pelikan Yayıncılık
- Komisyon TYT 5'li Deneme Sınavı - 2021 Çözüm Yayınları
Felsefe Kitapları ve Felsefi Akımlar İle İlgili Kitaplar
İnsan merak eden, merak ettiği sürece öğrenen ve hayatını anlamlandıran, kolaylaştıran ve mutlu olmayı sağlayan bir varlık olarak yaratılmıştır. Merak edilenlerin en başında ise evren ve insanın evren ile olan ilişkileri gelmekte, bu alanı ise felsefe kitapları ile araştırarak merakını gidermeye çalışmaktadır. Felsefeyi, nesnelerin ve nesne ile tanımlayamadığımız varlıkların düşünce olarak irdelenmesi olarak da ele alabiliriz. Neden felsefeye veya felsefi kitaplara merak salmalı sorusuna, insanın dünyadaki sorunlarına derinlemesine cevaplar araması gerektiği için cevabını vere biliriz. Felsefi akım kitapları da bilgi, bilmek, anlamak ve düşünmek için filozoflar tarafından oluşturulmuş akımları anlatmaktadır. Bu kategorimizde ise felsefi akımlar üzerine yazılmış kitapları bulacaksınız. Tüm Felsefe kitaplarını genel kategorimiz altında bulunmakta, kategori bazlı olarak ise, felsefe tarihi, düşünce, din felsefesi, etik, araştırma-inceleme-referans, siyaset felsefesi, filozoflar biyografiler, genel felsefe, estetik ve felsefe bilimi olarak bulunmaktadır.
Felsefi Akım Kitapları ve Filozoflar
Felsefi akımlar temel olarak İdealizm, Realizm, Pragmatizm, Naturalizm, Egzistansiyalizm olarak beş başlık altında toplanmakta, felsefi akım kitapları da bunlara göre incelenme yapmaktadır. Felsefi akım ve filozoflar inleyelim;
İdealiz; Platon, George Berkeley, Davit Hume bu akımın önemli filozoflarından bazılarıdır. Bu felsefi akım, yaşamın ve bilginin(öğrenme) amacı hayatın değerlerini anlamak, özgürce ve bilinçli olarak ta Allah’a ulaşmaya çalışmak olarak açıklana bilir.
Realizm; Aristoteles, Descartes, Sokrates bu akımın önemli filozoflarından bazılarıdır. Bu felsefi akımda ise maddenin gerçek olduğuna, maddenin gerçekliği ile beraber kendi kendine var olan ve birbirleri ile düzenli ilişki içerisinde bulunan nesnelerden ibaret olduğu düşünülmekte, realizm felsefi akım kitapları da bu bilgilerden oluşmakta.
Pragmatizm; William James, J.Dewey bu akımın önemli filozoflarından bazılarıdır. Deneyime dayalı olarak gerçeğin değişebileceği, bireysel farklılıkların olduğu, bilgiyi değil öğrenmenin esas olduğu akımı temsil eder. Pragmatizm felsefi akım kitapları, tüm varlıkların maddi ve sayısal olduğunu, eğitime göre ise insanın yaşantısını yeniden inşa yolu ile yetiştirmesini irdeler.
Naturalizm(Doğalcılık); Emile Zola, Alphonse Daudet, Guy de Maupassant, Goncourt Kardeşler bu akımın önemli filozoflarından bazılarıdır. Naturalizm felsefi akım kitapları, gerçek olanın doğa olduğu, insanın doğuştan iyi, sonrasında ise insanın kendi elleri ile her şeyi bozduğu ve eğitimin insanın doğal olgunlaşmasını artırmada etken olduğu, naturalizm akımı ile işlenmektedir.
Egzistansiyalizm(Varoluşçuluk); Jean Paul Sartre, Albert Camus, Andre Gide, Samuel Beckett, Franz Kafka bu akımın önemli filozoflarından bazılarıdır. Bu varoluşçuluk felsefi akım kitapları da insanın kendi yolunu öz iradesi ile kendisinin seçmesinin gerektiği, eğitimin temelini ise özgürlüğün artırılması, bireyin kendi değerler sistemini oluşturması, akademiden çok kişilik gelişi sağlaması üzerine işlenmektedir.
Felsefi akım kitapları arasında yer alan, kategorimizde bulunan bazılarını şu şekilde listeleye biliriz.
· Jean-Jacques Rousseau - Insanlar Arasindaki Esitsizligin Kaynagi
· Ender Helvacıoğlu – Uygarlıktan Kurtulmak
· Friedrich Engels - Ütopik Sosyalizm Ve Bilimsel Sosyalizm
· Paul Burkett - Marksizm ve Ekolojik Iktisat
· Martin Heidegger - Hegelin Tinin Fenomenolojisi
· Quentin Skinner - Machiavelli
· David Riazanov - K. Marx - F. Engels Hayat Ve Eserlerine Giriş
· Ernest Mandel – Marksizme Giriş
· David Harvey - Marxın Kapitali İçin Kılavuz
· Zygmunt Bauman - Modernlik Ve Müphemlik
· B. I. Suslakov L. - Felsefe El Kitabı
· Yiğit Karahanoğulları - Marx'In Değeri Ölçülebilir Mi?
· Ben Fine Alfredo Saad-Filho - Marx'In Kapital'i
· Maurice Frydman - Ben O'Yum Sri Nisargadatta Maharaj İle Söyleşiler
· Jean Paul Sartre - Varoluşçuluk
· Ahmet Melih Karauğuz - Bitmemiş İnşa - Postmodernizm
· Douglas Kellner - Postmodern Teori
· Jürgen Habermas - İletişimsel Eylem Kuramı
· Annie Cohen, SolalJean - Paul Sartre
Felsefe kitapları, anlaşılması zor, tekrar tekrar okunması gereken kitaplar arasında yer alır. Konuların incelenmesi, hayata bakış açımızı değiştirmesine ve daha iyi anlaya bilmemize yardımcı olabilecek kitaplardandır. İlk etapta, okunması zor kitaplardan olsa da felsefi akım kitapları, içerikleri itibariyle zamanla alışılmış olunacak ve keyif verici kitaplar arasında yer alacaktır.
Felsefi Akımlar ve Filozoflar için Öneriler
Felsefe kitabı için en önemli nokta, okuma esnasında mutlaka notların tutulması ve bu notların araştırılarak daha anlaşılır hale getirilmesi gerekmektedir. Diğer türlü okunan metinler akılda kalıcı olmayacak, öğrenme sağlanamayacaktır. Felsefi akım kitapları için önere bileceğimiz bazı yayınevleri;
Yordam Yayınları, Sol Yayınları, Altın Kitap Yayınları, Dost Kitapevi Yayınları, Sentez Yayınları, Evrensel Basım Yayın, Kabalcı Yayınları, Doğu Batı Yayınları, Everest Yayınları, Kalkedon Yayınları, Alter Yayınları, Say Yayınları, İş Bankası Kültür Yayınları, Yapı Kredi Yayınları, Alfa Yayınları, Metis Yayınları, Pinhan Yayıncılık, Çizgi Kitapevi Yayınları ve Ayrıntı Yayınları felsefi akım kitapları için önereceğimiz yayınlar arasında.
Felsefi Akım Kitapları kategorisinde de ihtiyacınız olan kitaba dair her ne varsa, Enes Kitap Sarayı’nda…